Kék vércse gyásza, szalakóták násza

Május 8-án a Montág-pusztán lévő mesterséges vércsetelep közelében húzódó főútvonal mellett egy frissen elgázolt gyűrűs kék vércse tojót találtunk. A telepen 5-6 pár kék vércse foglalt fészket. A színes gyűrű alapján kiderült, hogy a madár 2011.

Több évtized után újra költ a szalakóta az Örjegben

Az elmúlt időszakban végzett kitartó és fáradságos fajvédelmi munkáinak, beavatkozásainak köszönhetően az idei évben sikeresen költött egy szalakótapár (Coracias garrulus) a Turjánvidék déli részén, az Örjegben. Jelentőségét tekintve, ezzel nemcsak hosszú idő után, -elődeink elbeszéléseiből tudva-, hogy egykoron gyakori, de később a 80-as évek folyamán eltűnt fészkelő madarának fokozatos visszatelepedésének első jeleiről van szó, hanem elviekben ez az egyik legnyugatibb költése az utóbbi időkben. 

Az első fészekaljak

A harmadik fészekellenőrzés eredményei alapján már két hetes a legidősebb, míg frissen kelt a legfiatalabb vörös vércse fióka a Vásárhelyi-pusztán.

Hazajáró Lelkek

A hazai és vajdasági, valamint romániai (partiumi) fészkelő-helyekre a napokban megérkeztek afrikai telelőterületeikről az első kék vércsék.

Tavaszi tatarozási munkák a kék vércse műfészek-telepeken

A kékvércse-védelmi programokban együttműködő magyarországi, romániai és szerbiai partnerek idén tavasszal is elvégezték a kék vércsék számára kihelyezett költőládák javítását, tatarozását.

Syndicate content