Hazajáró Lelkek

A hazai és vajdasági, valamint romániai (partiumi) fészkelő-helyekre a napokban megérkeztek afrikai telelőterületeikről az első kék vércsék.

Az első megfigyelt kék vércse 2012-ben (Fotó: Engi László)

 

A legelső madarakat a Királyhegyesi-puszta egyik műfészek-telepén sikerült megfigyelni, április 13-án, majd szépen sorban minden területről érkeztek a hírek a megjelenő madarakról. Mindjárt az elsők között akadtak korábban általunk jelölt, hazatérő vércsék is. Így 2012. április 16-án a Vásárhelyi-pusztán elsőként egy, a szomszédos Cserebökényi-pusztákon 2008-ben fiókaként jelölt hím fehér alapon AZ9 karakterű gyűrűjét olvashattuk le. 2012. április 19.-én a verbicai (Szerbia) mesterséges odútelepre is odaért egy tojó és két hím egyed.

Verbicán már egy fészket méreget az első megfigyelt tojó (Fotó: Ágoston Attila)

 

Az ilyen, korán megjelenő madarak sokszor a mesterséges odúk tetején napoznak, és pihennek, ugyanakkor szinte azonnal megkezdődik a csata is köztük a jövendő fészkelő-helyekért. Az április végi-május eleji fészekfoglalási időszakban a madarak heves csatározásokat folytatnak egy-egy jónak ítélt fészek megszerzéséért, majd annak megtartásáért egészen a tojásrakás megkezdéséig.

Párját váró kék vércse hím a frissen foglalt fészeknél (Fotó: Solt Szabolcs)

 

A tavasz, bár kezdetben kifejezetten száraz és meleg évet ígért, április végére mégis hűvös, csapadékos időszakkal köszöntött az érkezőkre. A vércsék mégsem csüggedtek, és a Vásárhelyi-pusztán például olyan műfészek-telep is volt, ahol két nap alatt a fészket foglaló párok száma a kezdeti 2-3 fészek után nézegető szülőpárról 20 pár fölé szaladt.

Jázmin, a 2009-ben műholdas adóval jelölt tojónk fia is visszatért. Őt 2010-ben láttuk utoljára, akkor sikeresen költött a Vásárhelyi-pusztán (Fotó: Solt Szabolcs)

 

Ismét viszontláttuk „Tihamért” is, az egyik geolokátort viselő hímet, akit tavaly végül nem sikerült befognunk. Reméljük, idén végre sikerül levenni róla az apró szerkezetet, és általa újabb információkat szerezni a kék vércsék Afrikai útvonaláról.

Tetszik, amit választottam? (Fotó: Solt Szabolcs)

 

A hónap végén, április 30-án aztán – a szokásosnál talán szintén valamivel korábban – megjelentek az első téli útjukat sikeresen záró fiatal, másodéves kék vércsék is. Az ilyen, alig ivarérett madarak is párba állnak, sőt sikeres költést is megfigyeltünk már, de többségük még nem fészkel, csak a következő életévében, harmadik éves korától.

Túl az első afrikai úton – a legkorábbi 2012-ben megfigyelt másodéves madár: egy hím kék vércse (Fotó: Solt Szabolcs)