Kék vércse gyásza, szalakóták násza

Május 8-án a Montág-pusztán lévő mesterséges vércsetelep közelében húzódó főútvonal mellett egy frissen elgázolt gyűrűs kék vércse tojót találtunk. A telepen 5-6 pár kék vércse foglalt fészket. A színes gyűrű alapján kiderült, hogy a madár 2011. július 8-án kelt ki, a légvonalban 13 km-re északkeleti irányban lévő egyik mesterséges vércsetelep 212-es számú költőládájában, a Vásárhelyi-pusztán. Három testvérével együtt sikeresen repültek ki, ők is viselnek színes gyűrűt, de eleddig még nem találkoztunk velük. Kora alapján már kétszer járt telelőhelyén, Afrika déli részén. A sajnálatos baleset ugyan pontot tett a madár életére, ugyanakkor bizonyította nagyfokú területhűségét.

Az elütött tojó (Fotó: Kotymán László)

 

Közben hasonló, de örömtelibb bizonyítékok sora kerül elő a Vásárhelyi-pusztán rendszeresen zajló megfigyelések során: Jázmin, a 2009-ben PTT (műholdas) jeladóval felszerelt madár fia, Walter ismét fészket foglal a család által választott területen, immáron harmadik alkalommal. Már másodéves korában visszatért, sőt sikeresen költött is, és úgy tűnik, továbbra is ragaszkodik egykori szülőhelyéhez, s annak szűkebb környékéhez. Ugyanilyen vérvonal története rajzolódik ki Szilárdéknál is (egykori rádiótelemetriás adóval jelölt hímünk a 2008-as szezonból), aki azóta tavalyig minden évben eredményesen költött a Vásárhelyi-pusztán. Idén, a májusi fészekfoglalás alatt lánya képviselte a családot az egyik műfészek-telepen.

További, a vajdasági (Szerbiában zajló) gyűrűző munka eredményeit tükröző megfigyelésekről számolhatunk be mind kék vércsék, mind szalakóták esetében:
2013. május 7-én, a Görbeháza (Hortobágy) melletti Nagy-Kaproson Dudás Miklós, Endes Mihály és Papp Gábor 3-4 odút foglaló kék vércse pár megfigyelése közben lettek figyelmesek egy gyűrűs, fehér alapon NNX kódú másodéves tojóra. A megfigyelés érdekessége, hogy 20 éve nem költött a területen kék vércse, sem szalakóta, amikből szintén 3-4 pár mozog a területen az idén. A fiatal vércsét 2012-ben jelölte Gergely József és csapata, a vajdasági Hódegyháza (Jazovo) közelében, mesterséges fészekben.

2013. május 20-án pedig a Vásárhelyi-puszta egyik mesterséges fészektelepén lettünk figyelmesek a telep szélén odút foglaló gyűrűs szalakóta párra. A hím fém gyűrűjének leolvasott karakterei alapján ez a madár is Szerbiában jelölt, a választott ara pedig egy átszíneződő, 2011-ben Ágoston Attila és csapata által jelölt madár Sziget (Siget) mellől.

Ágoston Attila, Barna Krisztián, Gergely József, Horváth Éva, Kotymán László, Solt Szabolcs, Szekeres Ottó és Tokody Béla