Szomorú szalakóta megkerülés, avagy a Közel-Kelet veszélyei vonuló madaraink számára

Tavaly gyűrűzött szalakótáink első külföldi megkerülése szomorú körülmények között történt. 2010-ben fiatal madárként a Vajdaságban projektünk keretei között jelölt szalakótáról kaptunk hírt a napokban: A madarat Szaúd-Arábiából „jelentették” vissza, ahol fegyverrel vetettek véget vonulásának.

Forrás:  http://www.mekshat.com/vb/showthread.php?t=407089

Forrás:  http://www.mekshat.com/vb/showthread.php?t=407089

A honlap tanúsága szerint a vonuló madarakat veszélyeztető illegális vadászat nem ér véget a dél-európai országokban (Olaszország, Málta, Görögország) hanem szalakótáink, sárgarigóink viszontagságai folytatódnak attól délebben is. Bár még nem tudjuk, hogy a Kárpát-medencei szalakóták hol telelnek, alighanem illúzióink nem lehetnek, hogy biztonságos körülményeket a sok élőhellyel kapcsolatos probléma ellenére leginkább költőhelyükön élvezhetnek.
Az arab félszigeten folyó vesszőfutásról az idézett honlapon találhattok még képeket, néhányat érdemes talán kiemelni.

Teríték a nap végén / Forrás: http://mekshat.com/vb/showthread.php?t=407308

Szalakótavadászok / Forrás: http://mekshat.com/vb/showthread.php?t=407308

Tárgyilagosan megközelítve a megkerülési adat érdekes, bár hivatalosan nem a magyarországi megkerüléseket gazdagítja, de mivel a dél-magyarországi és vajdasági szalakóta-populáció kapcsolatát több kölcsönös megkerülés alátámasztja, mindenképpen érdekes adalék a faj vonulásához.
Aggasztó abban az értelemben, hogy erőfeszítéseink a faj védelmére ilyen fotókat nézegetve legalábbis kétségesnek tűnnek, de világosan mutatja az irányt, ahol a környezeti nevelés akár misszió jelleggel is szükségesnek tűnik.