Sólyomcsalogató 2011

2011-ben 6. alkalommal került sor a „Sólyomcsalogató” elnevezésű ragadozómadár-védelmi konferenciára. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által közösen szervezett rendezvénynek a kecskeméti Természet Háza adott otthont február 26-27-én.

Kecskemét, Természet Háza

A Sólyomcsalogató rendezvény hagyományáról
Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya a "Sólyomcsalogató" elnevezésű találkozó-sorozatot abból a célból hívta életre 2006-ban, hogy elősegítse a hazai ragadozómadár-védelemmel és kutatással foglalkozó szakemberek közötti információcserét. Az évente egyszer, február utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő országos konferencia szükségszerűségét az elmúlt öt évben mutatott komoly érdeklődés is igazolta.

A 2011. évi Sólyomcsalogató (Fotó: Palatitz Péter)

Az országos fajvédelmi programok éves beszámolói mellett minden évben egy-egy országrész regionális beszámolói is elhangzanak, valamint az utóbbi években egyre több külföldi társszervezet, határon túli és egyéb kutatási program is bemutatásra kerül. Az elhangzott előadásokat, beszámolókat az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya „Heliaca” című évkönyvében teszi közzé.

Zeitz Róbert (MILVUS Csoport, Románia) előadása a békászósas-védelmi LIFE projektről (Fotó: Nagy Attila)

Tavaly óta kerül sor a rendezvény kezdetén a Ragadozómadár-védelmi Szakosztály által alapított „Kerecsensólyom Díj” átadására, mellyel minden évben valamely, a ragadozómadár-védelem terén kiemelkedő eredményeket felmutató szakember munkáját ismerik el.

A Kerecsensólyom Díjat idén Bank László vehette át (Fotó: Bagyura János)

A VI. Sólyomcsalogató
A minden évben más és más, jellemzően nemzeti parki környezetben megrendezésre kerülő rendezvénysorozat 2011-ben esedékes 6. évadában visszatért egykori pátriájába, az első Sólyomcsalogatónak is otthont adó Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Háza nevű oktatóközpontjába. A „Conservation management and animal health monitoring of natura 2000 bird species” (CONSN2KBIRDS - HU-SRB/0901/122/120) című Magyarország-Szerbia közötti IPA határon átnyúló program keretében szervezett szezon-nyitó találkozón három ország 36 természetvédelmi szervezete részéről 120 fő vett részt.

A vajdasági szalakóta-védelmi programot Szekeres Ottó mutatta be (Fotó: Nagy Attila)

A kétnapos program során 38 szakmai beszámoló és három külföldi tanulmányút élménybeszámolója hangzott el. A Vajdasági Madártani és Madárvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről négy előadást hallhattak a résztvevők, a szalakóta és kék vércse védelmét célzó közös IPA projektről, a két faj szerbiai és magyarországi állományának helyzetéről, a korábbi évek tapasztalatairól és az együtt tervezett jövőbeli tevékenységekről.

A vajdasági kékvércse-védelmi programot pedig Ágoston Attila ismertette (Fotó: Nagy Attila)